החיים שלנו מלאים ברעשים בלתי פוסקים, חיצוניים ופנימיים.
מחשבות רבות ללא הרף: מה עלי לעשות, ביקורת עצמית, שיחה לא מוצלחת, צפיות ואכזבות, האנשים השונים בחיינו, מידע מיותר שזורם אלינו במהלך כל היום, פרשנות מחשבתית לא נכונה, פחדים ועוד…
חלק מהמחשבות עשויות להפוך למטרידות ביותר ולעורר מצוקה וסבל. רק אנו אחראיים להעצמת הרעש או
להקטנה שלו ולשחרור.
האם אנו יודעים לזהות את הרעשים בחיינו?
אחד הרעשים הפנימיים ואולי החשוב מכולם הוא סיום דרכנו בעולם הזה, המוות. הפחד מהמוות – הפחד מהלא נודע ואולי גם החשש בדרך אליו, אם בכאב ובייסורים…
המוות הוא בעצם תכלית העשייה וההנעה שלנו בחיים, אך על מנת לא לשקוע במחשבות על המוות, אנו “עוטפים” את עצמנו בפעילות חיצונית, והסחות דעת. אנו מחפשים משמעות לחיים על ידי עשייה בתחומים שונים כמו אמנות, מעשי גבורה גילויים ומחקרים שונים על מנת להשאיר חותם בעולם גם לאחר לכתנו.
למרות שהאדם מקבל הרבה סימנים מהסביבה המזכירים את המוות, כמו מלחמות תאונות מחלות וכדומה, באפשרותנו לנהל ולמתן את המחשבות על מנת שלא להעמיק יתר על המידה בחשיבה על המוות.
קבוצת רעשים נוספת, קשורה ברובה לאנשים סביבנו. משפחה, שכנים מתחרים עסקיים, חברים בעבודה ועוד… וההשפעה עלנו. השוואה, ביקורת, צורת התנהגות, מקרים שונים, מייצרים לעיתים רעשים בלתי פוסקים בתוכנו.
בתוך כל ההמולה, המודעות שלנו להפריד בין עיקר לטפל ולנקות את המחשבות בתוכנו, יכולה למתן את כל הרעשים הללו.
רעש משמעותי נוסף בחיינו הוא הניסיון הבלתי פוסק להימנע מלהיות בודד. ויתורים פנימיים של היחיד והגשרים שהוא יחצה, על מנת למצוא את עצמו שייך לקבוצת אנשים, שיש בינו לבינה לפחות תכונה משותפת אחת.
יחסי הגומלין בקבוצה מתבססים על תקשורת מתמשכת, שיחות משותפות וביטוי עצמי בתוכם, טיולים משותפים, מעניקים תחושה של שייכות וחלק מדבר גדול יותר. אילו מפיגים את הבדידות ותורמים לתחושת הביחד, אפשרות לדו שיח, קירבה וצחוק, שנותנים משמעות לחייו, תחושת חיוניות והערכה עצמית.
מצב בריאותי זה או אחר הוא מקור בולט למחשבות מטרידות ורעשים מתגברים. בדיקות רפואיות שהניבו תוצאות לא טובות, יגבירו את הרעש בתוכנו, חשש, פחד ומחשבות בלתי פוסקות בעניין.
מצבים מסוג זה הם בדרך כלל משני חיים ברמה זו או אחרת.
במקרה של בעיה בריאותית, קשה שלא להיות מוטרד במחשבות בלתי פוסקות עד כדי תסכול.
רעשים פנימיים וחיצוניים והמחשבות הרבות, שבדרך כלל בהקשר שלילי, הם חלק מחיי כולנו. נוכחותם מאפשרת לנו להסתכל במציאות סביבנו, ובעזרת ערנות ומודעות באפשרותנו לסווג ולמתן את גורמי הרעש.
פחד. הפחד הוא אות אזהרה שמשדר מוחנו על מנת למנוע מאתנו לקחת סיכונים. הסיבות לפחדים הם די אינדיבידואליים ומשתנים במשך הזמן, אך בהחלט מייצרים רעשים רבים במהלך חיינו.
תחושת הפחד תציף את חלקנו מעודף מידע הזורם אלינו ללא הרף, אם מכיוון התקשורת הדורסנית, המספקת בעיקר סיפורים ומקרים שליליים, רשתות המדיה החברתיות השונות, פרסומות וכדומה.
ידיעות או מיידע אינן בהכרח ידע. מה שעלול לעלות את רמת הפחד והרעשים והמחשבות הרבות שמתלווים אליו.
פחד והמחשבות הטורדניות שהן נגזרת שלו, יכול להיקשר לרוב הסיבות (גם אילו שהוזכרו למעלה) הגורמות לחשיבת יתר, פחד מבדידות, פחד מתוצאות הבחירות שלנו בחיים, פחד מחוסר משמעות בחיים, פחד ממצב רפואי ועוד…
האם אנו יודעים לסווג ולמתן את הרעשים השונים?
האם אנו יודעים להשקיט, להקטין או לנפות אותם, או לפחות את חלקם מחיינו?
דרכים שיכולות למתן את הרעשים
משמעת עצמית
ויתורים שונים ואי היצמדות למחשבות, הרגלים או פריטים שיש לנו בחיים. לא פשוט לשנות תפיסה לגבי נושאים שונים בחיינו, אך עם אימון ומודעות ובהדרגה, ניתן לרכך קבעון מחשבתי והיצמדות, להיפתח או לאפשר לעמנו לראות דברים אחרת.
להעריך את עצמך
התמודדות יום יומית עם מקרים שונים בחיים וההכרה בלהיות מאושרים, משנה את תוצאות התמודדות זו כשההערכה העצמית שלנו גבוהה ומודעת. היא נותנת כוח להתחדשות ומפחיתה את התלות בתגובות מהסביבה. היא מה שאנו חושבים על עצמנו ולא מה שחושבים עלינו.
הערכה עצמית מחזקת אותנו ומאפשרת לנפות פחדים או חרדות, רעשים פנימיים וחיצוניים ומייצבת את משמעות חיינו.
אדם חזק שמעריך את עצמו, יודע מה טוב עבורו ומה עליו לנפות מחייו, מבלי לחשוב יותר מידי על תגובות הסביבה.
לדעת
ידע מחזק את ההערכה העצמית שלנו, הוא משאב חשוב להתמודדות עם מידע רב שזורם אלינו ללא הרף, והתרגום שלו בתוכנו שגורם לנו להרגיש לפעמים במצוקה ללא סיבה או בסיס.
נוכל להקטין רעשים פנימיים אילו במידה ונדע לנטרל את המידע המיותר, להעריך את עצמנו מספיק על מנת לדעת להודות במה שאנו לא יודעים, ומישם להחליט בחכמה מה הם אותם רעשים שלא ניתן להם להשפיע עלינו.
ידע בא מניסיון, סקרנות והרצון לדעת וללמוד, והחכמה היא לדעת לזהות את אותם רעשים לא רצויים ולנטרל אותם.
להוריד הילוך
מרוץ החיים והמטלות הרבות המתרחשות כל יום, מונעים או משכיחים מאיתנו לעצור רגע ולהביט סביב. המולת החיים סוחפת אותנו בתוכה מבלי שנשים לב. שקועים באוטומט בתוך ים של משימות, שמיצרים מעגל של רעשים בלתי פוסקים.
להיות מודע למרוץ הזה, הוא כלי שיביא אותנו לעצור לרגע, להאט את קצב ההתרחשויות וגם לנשום נכון על הדרך. הרבה פעמים אנשים פשוט שוכחים לנשום והכל תקוע… להיות מודע לזה, בהחלט כלי טוב להפחית רעשים ומחשבות טורדניות.
ספורט ומדיטציה
ספורט, פעילות גופנית כל שהיא, כמו ריצה, הליכה, ריקוד שחיה טיול ועוד, הוא בעיניי סוג של מדיטציה פעילה. על ידי התמקדות באותה פעילות אנו שמים בעצם את הרעשים והמחשבות בצד.
מעבר לזה שפעילות גופנית טובה לגוף ולנפש, אנו משתיקים את הראש מרעשים מיותרים. משחררים.
הפעילות הרבה בחיינו מסיטה אותנו ממי שאנו. מדיטציה מאפשרת לנו להתבונן פנימה לתוכנו.
על ידי אימון ותרגול, פעילות זו תביא אותנו להיות כאן ועכשיו, בהווה. נקיים מכל מחשבה או פעילות, פשוט לשבת בתוך השקט שלנו. בזמן מדיטציה אנו פשוט בהפסקה, היא מפגישה אותנו עם השקט, השקט המבורך, ללא רעשים או מחשבות מטרידות. למדיטציה אפקט מצטבר, ככל שנתמיד בתרגול, נרגיש יותר ויותר מודעים ומשוחררים מרעשים. יותר רגועים יותר ממוקדים
ויותר שמחים.
באהבה גדולה
רבי