האינקה היו עם אינדיאני קדום בדרום אמריקה, בני תרבות פרה-קולומביאנית, ששלטה באזור הרי האנדים שבאמריקה הדרומית, בין המאות ה-13 ועד ה-16.

מי היו האינקה?
האינקה היו עם אינדיאני קדום בדרום אמריקה, בני תרבות פרה-קולומביאנית ששלטה באזור הרי האנדים שבאמריקה הדרומית, (כיום פרו, אקוודור, בוליביה, חלקים מצ’ילה וארגנטינה), בין המאות ה-13 ועד ה-16. האינקה הקימו את אחת האימפריות האדירות והמשוכללות ביותר בתקופה זו שנקראה טוואנטינסויו (Tawantinsuyu) – “ארבעת חלקי העולם”, שם שרמז על איחוד ארבעת האזורים הגאוגרפיים שהיו בשליטתם. השפה הרשמית של האימפריה הייתה קצ’ואה. האינקה, ככל העמים הילידים באמריקה, לא הושפעה מהתכונות הקשורות לציוויליזציה בעולם הישן, והיתה אחת התרבויות המרשימות והמורכבות ביותר שקדמו להגעת האירופאים ליבשת.
בירת האימפריה הייתה העיר קוסקו (Cusco), שנחשבה למרכז העולם בעיניהם.

תרבות האינקה
תרבות האינקה התבססה על ערכים של שיתופיות, חקלאות מדורגת, והיררכיה קפדנית.
הם בנו טרסות חקלאיות מורכבות על צלעות הרים, תעלות השקיה, מערכת דרכים באורך אלפי קילומטרים,
והעבירו מסרים באמצעות רצים מהירים (צ’סקי).
האינקה לא פיתחו כתב, אך פיתחו מערכת מתוחכמת בשם קִיפּוּ (quipu) – חוטים צבעוניים וקשרים,
שנועדו להעברת מידע, תיעוד היסטורי ורישומים (כגון מיסים, תבואה, ומרשם אוכלוסין).
האינקה הצטיינו באדריכלות, במיוחד בבנייה חסינת רעידות אדמה, כדוגמת העיר מאצ’ו פיצ’ו. פיתחו דרכי תקשורת ותחבורה (כולל גשרים תלויים) על פני שטחים הרריים עצומים, עם רשת דרכים שאורכה הגיע לכ-40,000 ק”מ.
בתחום החקלאות – תרבות האינקה נחשבת מתקדמת במיוחד: האינקה שלטו על שרשרת הרי האנדים, חיי היומיום התנהלו בגובה של עד 4,500 מטרים. אקלים האזור והשטח ההררי הציבו להם אתגרים רבים. בני האינקה נאלצו להתאים את צורת חייהם על מנת לעמוד ברבים מאתגרים אילו. לדוגמא: אדמה פורייה מועטה בהרי האנדים, שהאינקה התגברו על כך באמצעות בניית טרסות. אף על פי שגשם יורד בהרי האנדים באופן קבוע מדצמבר עד מרץ, בשאר ימות השנה יש לעיתים תקופות ממושכות ללא גשם כלל. עקב כך, על מנת להבטיח שיהיו להם המים הדרושים לחקלאות, בנו בני

האינקה מערכות גדולות של תעלות להשקיה. תעלות אילו הביאו מים גם לערים. כמו כן על מנת לנהל את האימפריה ולנייד את הגידולים, נזקקו האינקה למערכת דרכים נרחבת, אך הטופוגרפיה ההררית הפכה צורך זה למשימה קשה שעליה התגברו האינקה באמצעות יישור שטחים, בניית מדרגות, בניית סוללות, הקמת גשרים ובמקרה אחד גם חציבת מנהרה.
כיום מעריכים כי האינקה גידלו כשבעים סוגים של יבולים. מערכת הדרכים המפותחת של האינקה אפשרה את חלוקת התוצרת החקלאית למרחקים. מוצרי החקלאות הראשיים של האינקה היו: תפוחי אדמה, תירס, בטטות, פלפל, דלעת, שעועית, בוטנים, קינואה וכותנה. כמו כן בייתו זנים של תירס, תפוחי אדמה, קינואה ועוד, למדו לתעל לצורך כך את מבנה השטח ובנו טרסות (מדרגות חקלאיות) לגידולים ולהשקיה יעילה.
בני האינקה יצרו עבודות אומנות הן עבור הפולחן והן עבור חפצי יום יום. אף על פי שהושפעו מהאמנות והטכניקות של ציוויליזציית קודמות, יצרו בני האינקה סגנון ייחודי משלהם. הם ייצרו אריגים, כלי חרס, כלי עץ מגולפים ועבודות מתכת העדיפים מבחינה טכנית על כל תרבות אנדים קודמת. עבודות המתכת היו בעיקר מזהב ומכסף, אך גם נחושת וכללו דיסקים, תכשיטים, פסלונים, כלים טקסיים, וחפצים יומיומיים אשר נועדו לאצולת האינקה בלבד. האומנויות היו בעלות איכות גבוה – בייחוד אריגה, קרמיקה, צורפות ועבודות זהב, שנחשבו מתנה לאלים.
דת ומסורת דתית
דת בני האינקה הייתה שילוב של טקסים מורכבים, מנהגים, אמונות אנימיסטיות (אמונה המייחסת נשמה לטבע בכלל, כולל החי והדומם המרכיבים אותה), צורות מגוונות של אמונה בחפצים בעלי כוחות מאגיים ופולחן הטבע. הדת הייתה בלתי נפרדת מהפוליטיקה, מההיסטוריה ומהחברה.

כל היבטי חיי הקהילה היו קשורים קשר הדוק לאמונות דתיות, מנישואים ועד חקלאות, מממשל ועד קבורה. האינקה חשבו שהאלים ואבות האינקה השפיעו על הצלחות וכישלונות מכל סוג בחיים.
דת האינקה הייתה פוליתאיסטית (אמונה בריבוי אלים), וכללה פנתיאון (מקדש לכבוד האלים) רחב עבור
אלים שביטאו את כוחות הטבע והעולם הרוחני. המרכזיים שבהם היו:
- אינטי (Inti) – אל השמש והאל המרכזי, הנחשב לאבי שושלת האינקה. השליט, מלך האינקה,
נחשב ל”בן השמש” – מה שחיזק את סמכותו האלוהית. - פצ’אממה (Pachamama) – אלת האדמה, נחשבה כאם המזינה, אליה הקריבו קורבנות
וביקשו פריון חקלאי. פולחנה נמשך עד היום בקרב צאצאי האינקה.אלת האדמה - ווירקוצ’ה– (Viracocha) אל הבריאה, אשר לפי המיתולוגיה יצר את השמים, האדמה והאנושות.
האמונה האינקית התבססה על רעיון של הרמוניה קוסמית (קיימפאי), איזון בין האדם, הטבע
והעולם הרוחני. לפיכך, טקסים, חגים, והקרבת קורבנות (בעיקר חיות ולעיתים נדירות בני אדם)
נועדו לשמר את האיזון הזה.

הכהנים מילאו תפקיד מרכזי בטקסים הדתיים, והיו אחראים לניבוי עתידות באמצעות תצפית בכוכבים,
קריאה בעלי קוקה, והקרבת קורבנות. הם האמינו שהחיים נשלטים על ידי כוחות בלתי נראים, ולכן נהגו
הכוהנים לפנות לאורקלים שהאמינו כי יש להם קשר ישיר עם האלים. לכהני הדת היה תפקיד מרכזי
בפירוש רצון האלים. הם השתמשו בצמחים כמו קוקה, עשו טקסי ניקוי, ותקשור עם רוחות.
השאמאן (או curandero) גם ריפא וגם ניבא את העתיד. לעיתים עסקו במיסטיקה אסטרלית –
חיזוי לפי שמיים, צללים או חלומות. האינקה נהגו לערוך טקסי הקרבה, כולל הקרבת חיות ולעיתים
גם בני אדם, במיוחד ילדים שנבחרו כ”טהורים”, בטקסים כגון ה-capacocha.הקרבות אלו
נועדו לפייס את האלים או לציין אסונות טבע.

מיתולוגיה אינקית
המיתולוגיה האינקית עשירה בסיפורים המתארים את מקורות היקום, הטבע והחברה:
- לפי אחת האגדות, ווירקוצ’ה יצר תחילה גזע אנושי שלא ציית לו, ולכן השמיד אותו במבול. לאחר מכן יצר את בני האינקה מ”איים של שמש” באגם טיטיקקה.
- האחים מאנקו קאפאק ומאמה אוקיו, (Manco Cápac & Mama Ocllo) ילדיהם של אינטי, שיצאו מאגם טיטיקקה, נשלחו מהשמש להקים את העיר קוסקו וללמד את בני האדם חוקים, חקלאות ודת.
רפואה באינקה: גוף, טבע ורוח
הרפואה האינקית הייתה שילוב של ידע מעשי, קשר עמוק לטבע ואמונה. האינקה האמינו שבריאות האדם תלויה באיזון עם כוחות הטבע, ומחלה נבעה מהפרת האיזון שבין האדם לסביבתו בין גופו לנשמתו,
או כתוצאה מעבירה רוחנית. ולכן טיפולים רפואיים כללו אלמנטים של ריפוי גופני ורוחני גם יחד.
המרפאים שנקראו שאמנים, השתמשו בתפילות, בצמחי מרפא ובטקסים רוחניים על מנת לרפא מחלות
ולהשיב את ההרמוניה כחלק מתהליך מוסרי וחברתי.
רופאים-מרפאים (curanderos) השתמשו בשיטות מגוונות:

- צמחי מרפא – מאות צמחים שימשו לטיפול בפצעים, דלקות, בעיות עיכול ועוד. צמח הקוקה היה מרכזי להפגת כאבים וחולשה, או צמח צ’צ’ו כחומר מחטא.
- ניתוחים גולגולת (trepanation) – נמצאו עדויות לניתוחים בגולגולת עם אחוזי הצלחה גבוהים, ככל הנראה לשחרור לחץ תוך-גולגולתי או טיפול בטראומות ראש.
- אמונות וטקסים – חולים קיבלו גם טיפול פולחני, שכלל טיהור עם עשן, הטלת קללות או הסרתן, הקרבת קורבנות, וניקוי רוחני.
טקסי פולחן, מיסטיקה וסמלים בתרבות האינקה
טקסי פולחן מרכזיים
פולחן השמש – אינטי ראימי (Inti Raymi) טקס השמש החשוב ביותר, שנחגג כל שנה ביום ההיפוך החורפי ביוני, שהתקיים בכיכר המרכזית של קוסקו, בנוכחות הקיסר, כהני דת ובני העם. במהלך הטקס הוקרבו חיות (לרוב לאמות) ולעיתים גם ילדים “טהורים” (ראו טקס הקפקוצ’ה בהמשך). מטרת הטקס היתה להבטיח פוריות האדמה, גשמים, ולחזק את סמכות הקיסר כבן האלים.
טקסי אדמה – פולחן פאצ’אממה – אם האדמה שזכתה לטקסים של תודה ופיוס: הטמנת עלים, אוכל או משקה באדמה (לפני נטיעה או קציר), ריקודים וטקסי שתייה קבוצתיים. הטקסים לפאצ’אממה מתרחשים גם כיום בקרב עמים אנדיים באקוודור, פרו ובוליביה.
מרכיבים מיסטיים ודמויות רוחניות
אמונה באנימיזם (אמונה המייחסת נשמה לטבע בכלל כולל החי והדומם המרכיבים אותה) ורוחות טבע.
כל רכיב טבע: הר, נהר, אגם, סלע – נחשב חי, ושיש לו “ווקא” (Huaca) – כוח רוחני מיוחד.
הווקא לאו דווקא “אל” אלא מתייחס למקום או אובייקט בעל חשיבות רוחנית או דתית בעל עוצמה. כגון: מעיין שמרפא, או הר ש”שומר” על כפר.
קיימות אלפי ווקות בכל רחבי האנדים, רבות מהן בעלות משמעות מקומית.
סמלים מרכזיים בתרבות האינקה

צ’אקנה (Chakana)
הצלב האנדי, שמשמעותו “לחצות” או “לגשר”. סמל קדוש בעל ארבע זרועות,
מורכב מריבוע עם מדרגות בצורת צלב, ולעיתים קרובות משולבת בו אבן מרכזית.
מייצג את שלושת העולמות (תחתון, ארצי, עליון) ואת הכיוונים. המדרגות מסמלות את התהליך הרוחני
של האדם, ואת הדרך להשגת תובנות והתעלות, ומשמשת כקמע.
הצ’אקנה הוא סמל קוסמולוגי, פילוסופי וטקסי – בדומה ל”עץ החיים” בתרבויות אחרות.
דימוי השמש והזהב
השמש (אינטי) היא דימוי מרכזי. מקדש קוריקאנצ’ה (Qorikancha) בקוסקו היה מצופה זהב כדי לשקף את אור השמש. זהב לא נחשב חומר כספי אלא חומר קדוש – “זיעת השמש”. קישוטי שמש, צלחות זהב וגלגלים – מופיעים בכל אתר פולחן.

פומה, נחש וקונדור
שלושת בעלי החיים הקדושים המייצגים את שלושת הממדים של היקום:
הנחש – תחתית העולם (Uku Pacha) – סמל חוכמה וכוחות נסתרים.
הפומה – העולם הארצי (Kay Pacha) – סמל כוח ואיזון.
הקונדור – העולם העליון (Hanan Pacha) – נושא תפילה אל האלים.
ניתן למצוא אותם מוטבעים על חפצים, בגדים ובאבני מקדש.
תרבות האינקה מציגה שילוב מרתק של תחכום מדעי, סדר חברתי, ודת מיסטית עשירה. אמונתם הדתית הדגישה הרמוניה עם כוחות טבעיים, אחריות מוסרית, והקרבה לטובת הכלל. הרפואה שלהם קדמה לרעיונות הוליסטיים מודרניים ומדגימה כיצד תרבות ללא כתב, אך עם תודעה קוסמית עמוקה, הצליחה לבנות את אחת האימפריות הגדולות של העולם העתיק.
טקסי האינקה היו דרכם ליצור קשר מתמיד עם כוחות-העולם. הם לא ראו הבדל ברור בין טבע, רוח ואל – הכול חי, מקודש ובעל משמעות. באמצעות סמלים כמו הצ’אקנה, ובאמצעות טקסים עוצמתיים כמו אינטי ראימי וקפקוצ’ה, הצליחו לשמר את האיזון בין האדם, החברה והיקום.
טקסיהם נשמרו עד היום בקרב צאצאיהם באזור האנדים, ומשקפים תרבות עשירה במיסטיקה, שמעמיקה את החיבור בין חומר לרוח.
ההבנה העמוקה שלהם את מחזורי החיים, הסביבה והאדם ממשיכה לרתק חוקרים עד ימינו, ומהווה השראה להבנת עמים ילידיים וליחסים בין תרבות, אמונה ובריאות.
באהבה גדולה
רבי