גדול הפילוסופים של סין ש”תורתו” משפיעה על תרבותה עד ימנו. קונפיציוס איש המאה ה6 לספירה היה פורץ דרך ברעיונותיו המתקדמים ביחס לתקופה בה חי ופעל.
קונפוציוס נולד לבית עשיר אך עקב מות אביו, כשהיה בן 3 , הפכו לחסרי כל. במהלך השנים הצליח בעזרת חבריו להגיע למקורות למידה שונים והצליח ללמוד באופן עצמאי. בגיל 22 הפך למורה שהעביר לתלמידיו את רעיונותיו החדשים, בן השאר עודד בם למידה וחשיבה עצמאית.
קונפוציוס חי בתקופה בה סין היתה מחולקת למדינות ומחוזות רבים, אשר בין השליטים היו יריבויות ומאבקים קשים. הוא החליט לצאת למסע בין המחוזות והשליטים על מנת לנסות לאחד ביניהם, על ידי רעיונותיו המהפכניים. בין רעיונותיו קרא לשלטון מוסרי, לכבוד ואהבת האדם ולא על ידי שליטה עם חוקים נוקשים. אך ללא הצלחה.
לא עלה בידיו להשפיע עליהם לאמץ מדיניות מוסרית וצודקת.
לבסוף חזר למחוז מגוריו, לו, והקדיש את חייו לחינוך, הפך למורה ופילוסוף גדול, שמשנתו מזוהה עם תרבות סין ומוכרת היום בעולם כולו.
קונפוציוס לא השאיר אחריו כתבים אלא העביר את משנתו בעל פה. אך תלמידיו אספו את אמרותיו ומשנתו לספר שניקרא “האנלקטים”. בתרגום לעברית – “המאמרות”.
עקב כך תורתו הפכה ידועה לכל והגיע גם למערב.
עיקרי המונח – קונפוציואיזם – מדברים על ערך חיי האדם המוסרי והאקטיבי בחברה.
הרעיון מדגיש את מקומו של האדם בחברה ומעודד מעורבות חברתית. הטפה לממשל מוסרי שמטרתו טובת האזרח על ידי דוגמא אישית וסדר, בעזרת שיתוף פעולה מרצון ולא על ידי חוקים נוקשים. כמו כן שימת דגש בחובת המדינה להקנות חינוך לאזרחיה.
בין משפטיו:
- לכל דבר יש את היופי שלו, אך לא כל אחד רואה אותו.
- עסוק בדבר שאתה אוהב, ולא תצטרך לעבוד אפילו יום אחד.
- בני אדם טובים מחזקים את עצמם בלי הרף.
- ללמוד בלי לחשוב זה בזבוז, לחשוב בלי ללמוד זו סכנה.
- השומע – שוכח, הרואה – זוכר, העושה – מבין.
באהבה גדולה
רבי